Kunstgeschiedenis

Wanneer je spreekt van de kunstgeschiedenis gaat het over de geschiedenis van de kunst. Er zijn verschillende vormen van kunst, maar hier gaan we het voornamelijk hebben over de beeldende kunsten (schilderkunst en beeldhouwkunst), de architectuur en de toegepaste kunst (kunstnijverheid en design). De kunstgeschiedenis is op vele manieren in te delen. De meeste boeken en internetsites zullen van prehistorie tot nu de verschillende kunststromingen op een rijtje zetten, daar een beschrijving van geven en er een aantal kunstenaars aan koppelen die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de kunst in die periode en daarna.
Op deze pagina wil ik je een kapstok toereiken die je kunt toepassen op een groot gedeelte van de kunstgeschiedenis.

Deze kapstok bestaat uit de volgende onderdelen (haakjes):

  • Klassieke kunst
  • Realistische kunst
  • Expressionistische kunst
  • Impressionistische kunst
  • Abstracte kunst

Onder deze kapstok valt een groot gedeelte van de kunst te verdelen. Aan elk onderdeel zijn verschillende stromingen uit de kunst te koppelen, sommige stromingen zijn onder meerdere 'haakjes' te verdelen. Dit maakt het overzichtelijker en kan je duidelijk zien hoe de kunst zich in de loop van de geschiedenis zich heeft ontwikkeld.

Bij het bespreken van kunstenaars en kunstwerken gaan we hier in eerste instantie uit van de westerse ontwikkelingen. Later in de kunstgeschiedenis zie je steeds vaker invloeden vanuit andere culturen en die zullen dan ook wanneer nodig worden meegenomen in de omschrijving.

 

[onder constructie]

Maak jouw eigen website met JouwWeb